En god oppvekst varer hele livet
Alle barn skal vokse opp i trygghet, uansett hvem de er, hvor de kommer fra, og hvordan familien deres er satt sammen.
Bodø Arbeiderparti vil:
- Sikre og videreutvikle skolelos - Videreføre rett til barnehageplass ved fylte 1 år - Opprette egen koordinerende enhet for barn og unge- Sikre at vi har en god og framtidsrettet skole til alle elever i Bodø- Sikre at ansatte og trenere/fritidsledere skal ha nødvendig kunnskap om mobbing som skjer på digitale arenaer- Fjerne halleie for barn og unge - Vektlegge Bodø idrettsråds prioriteringsliste ved bygging av nye idrettsanlegg- Fortsette arbeidet med fotballhall på Mørkved og flerbrukshall i Rønvika- Sikre lokalt samarbeid mellom offentlige og frivillige aktører om å inkludere alle barn og unge i idretts- og kulturlivet- At mangfold og toleranse skal være tema i alle barnehager og skoler- Videreføre samisk koordinator i Stormen bibliotek- Sikre god oversikt og informasjon over fritidstilbud til befolkningen- Sikre drift av Fellesverket (ungdomshus i regi av Røde kors)- Se på muligheten for å etablere fast plass for russen
Alle barn skal vokse opp i trygghet, uansett hvem de er, hvor de kommer fra, og hvordan familien deres er satt sammen. Utenforskap er et alvorlig samfunnsproblem. Arbeiderpartiet jobber for å styrke fellesskap, øke inkludering og tilhørighet i samfunnet. Familie, venner, idrettslag, lokalt kulturliv og fritidstilbud skaper gode oppvekstsvilkår, og er viktige fellesskap for barn og unge i alle aldre. Gode offentlige tilbud supplert av tilbud fra frivillige lag og organisasjoner er avgjørende for å lykkes i arbeidet med å skape de beste oppvekstsvilkårene.
En god oppvekst starter i familien. Familiesentrene er en viktig arena og støtte for barn og foreldre helt i fra graviditet og fødsel. Barnehage og skole er sentrale fellesskapsarenaer for barn og unge. Kvalifiserte ansatte er en forutsetning for barn og unges lek, læring og trivsel.
Idrett, kultur og friluftsliv har stor betydning for meningsfull fritid og god folkehelse. Barnehager, lekeplasser, skoler og arenaer for fritidsaktiviteter må være universelt utformet for at alle skal kunne delta.
Ufrivillig skolefravær er en økende utfordring i samfunnet. Dette må løses blant annet gjennom tett og tverrsektorielt samarbeid. Et av tiltakene mot ufrivillig skolefravær er ordningen skolelos som følger den enkelte tett, og som har vist seg å virke godt. Ordningen må derfor fortsette og videreutvikles slik at flere får nytte av den.
For familiene til barn og unge med omfattende hjelpebehov vil det være av stor betydning å kunne ha «en dør inn» for å søke bistand og hjelp. De ulike helse-, omsorgs- velferdstjenestene har plikt til å samhandle og koordinere sine tjenester. Gjennom en egen koordinerende enhet for barn og unge vil familiene få den samlede hjelpen koordinert fra et kontor som jobber tett på tjenestene rundt barn og unge.