mat

Vi tror på sentrum!

Et sentrum er stedet hvor vi møtes når de store tingene skjer. Når vi tenner julegrana, når vi feirer at Glimt har blitt seriemestere og for å oppleve samhold gjennom konserter og kulturarrangement. Et sentrum er også hvor vi går for å møte en venn for å ta en kopp kaffe, gå en tur på moloen eller kjøpe en ny bukse.

Som politikere er det viktig at vi legger forholdene til rette for å opprettholde en levende bykjerne.

Fredric

Fredric Persson, varaordførerkandidat Foto: Raymond Engmark

Sentrum i Bodø har endret seg mye de siste årene. Da jeg kom til Bodø for snart 20 år siden var de beste arealene i sentrum brukt til parkeringsplass og bussholdeplass. I dag står et av landets best besøkte bibliotek og et konserthus de fleste byer misunner oss på samme sted. Begge to er bygg som samler oss og er steder der mennesker møtes. Byen har ikke bare strekt seg i bredde, men også i høyde. Der SAS-hotellet var en ensom kjempe har det nå fått flere rundt seg som både streker seg like høyt og høyere. Men det viktigste er likevel det som har skjedd på bakkeplan i sentrum. Nye spisesteder og utesteder har kommet til og trekker med seg impulser fra hele verden til Bodø. Hadde du spurt etter sushi, makroner eller naturvin for 20 år siden hadde du nok blitt møtt med undrende blikk.

Fredag ble vi framlagt sentrumsregnskapet av Bodø sentrumsforening og Bodø kommune. Den forteller oss at mye er bra i sentrum – men også at mye kan bli bedre. En grundig analyse er et godt verktøy for å finne ut hvor skoen trykker og for å avlive en del myter. Her er det spesielt to ting som er gledelig. Sentrumsregnskapet forteller oss en gang for alle at handelskrigen ikke står mellom Stormyra og bykjernen. Begge steder, og kanskje mest førstnevnte, er med på å skape en handelstilstrømning til Bodø. Det betyr at det samlede tilbudet gjør at det kommer flere mennesker til byen vår for å legge igjen penger. Det er udelt positivt.

Det andre poenget sentrumsregnskapet viser er at det slettes ikke er mangel på parkeringsplasser i bykjernen. Dessverre er det likevel nettopp parkering som gjør flest folk negative til handel i sentrum. Det må vi gjøre noe med. Kanskje er det på tide å innse at politikeres møte med parkeringsdiskusjonen har vært for ensidig. Det er ingen tvil om at negative oppslag i byens aviser har bidratt til å skape et negativt inntrykk og å forsterke følelsen av et problem som egentlig ikke er så stort som det kan oppleves. Og kanskje har reaksjonene fra oss i politikken vært for ensidig avvisende. For uansett om et problem er stort eller lite – så kan opplevelsen av et problem være nok til å hindre positiv utvikling. Her må vi rett og slett sette oss ned og finne gode løsninger sammen – uten å begi oss inn i en stillingskrig der begge sider eier sannheten. Det kan faktisk hende vi kommer godt på vei med bedre informasjon om mulighetene som allerede finnes.

Vi i Arbeiderpartiet tror på et levende sentrum – og en sterkt og levende handelsstand i hele kommunen vår. Derfor er vi opptatt av god lokal forankring og bredt eierskap til planer og satsinger, samt at det planlegges mer for en variert bybefolkning på tvers av ulike alders- og befolkningsgrupper. Nærings- og arbeidslivet skal sikres forutsigbare kommunale rammebetingelser, rask og effektiv saksbehandling og service med høy kvalitet. Samtidig skal vi sikre forutsigbarhet langsiktige planer som gjelder planarbeid og byutvikling.

Et spennende sentrum med mat fra hele verden, kultur av høyt nivå, allsidig handel og hyggelige møtesteder bidrar til å skape bli-i-Bodø-lyst eller flyttehjem-lyst blant unge i Bodø og Nordland. Det er noe vi trenger og Bodø må ha som mål å tilby dette sammen med verdens flotteste natur, trygge velferdstjenester, gode jobber og ikke minst trygg styring.